O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge au împrumutat unele dintre tehnicile folosite de autovehiculele autonome pentru a le adapta telefonului.
Această intenţie are scopul de a îmbunătăţi capacităţile telefonului de navigare chiar şi atunci când nu are acces la informaţiile de poziţionare printr-un semnal GPS.
De fapt, echipa a dezvoltat două elemente noi ale unui software care rulează pe telefoanele mobile, dar ”gândeşte” ca maşinile fără şoferi. Primul element din soft, numit SegNet, poate capta imagini ale străzii sau şoselei cu camera de la smartphone. Clasifică şi sortează obiectele identificate în imagini în 12 categorii diferite precum ar fi drumurile, semne stradale, pietoni, biciclişti, clădiri şi altele.
”SegNet a învaţăt din exemple – a fost „instruit” de un grup de studenţi harnici de la Cambridge, care au etichetat manual fiecare pixel din toate cele 5.000 de imagini. Ceea ce le-a luat câte aproximativ 30 de minute pentru fiecare. După ce etichetarea a fost terminată, cercetatorilor le-au mai luat încă două zile pentru a mai lucra asuprea sistemului, înainte ca acesta să fie pus în acţiune”, citează gizmodo.com.
Membrii echipei afirmă că „sistemul poate lucra cu diferite medii: luminoase, umbrite şi chiar pe timp de noapte. Iar din pixelii etichetaţi, pe care îi avem în prezent, sunt corecţi în proporţie de 90 %”.
Al doilea sistem foloseste imagini ale locurilor pe stradă pentru ca telefonul să înţeleagă unde se află. Pentru asta el foloseşte geometria clădirilor şi ale altor articole stradale precum indicatoare rutiere şi intersecţii. Sistemul a fost testat până acum în centrul Cambridge şi a fost considerat „mult mai precis decât GPS.”
Acest lucru nu înseamnă că telefonul se va transforma dintr-o dată într-o maşină autonomă, deşi „principiul de funcţionare este foarte similar cu modul de deplasare a maşinilor autonome, inclusiv cele realizate de comapnia Google. În scurt timp, ne vom apropia de crearea unui sistem robotic intern, spre exemplu aspiratoare robotizate”, a explicat Roberto Cipolla, unul dintre cercetătorii care lucrează la proiect.